Att göra en budget är enkelt. Att hålla sig till den? Det är något helt annat. Många i Sverige kämpar med att få ekonomin att gå ihop – och ofta är det små fel som sabbar hela upplägget. på tal om det, min kollega i Stockholm berättade hur hon nästan gav upp på sin budget för några månader sen, tills hon insåg vad hon gjorde fel.
1. Räkna inte bara på papperet – glöm vardagens småutgifter
Den klassiska fällan: man stoppar in fasta kostnader, räkningar och planerade inköp – men glömmer bort kaffe på stan, spontanköp på Hemköp eller småöverraskningar till barnen. Det kanske bara är 10–20 kronor här och där, men det drar iväg snabbt. Jag brukar rekommendera att föra kassabok i mobilen, åtminstone i två veckor, för att få koll på de där småsakerna som annars känns ”osynliga”.
2. Ha en buffert – även om det bara är en liten summa
Många tänker att man kan hoppa över bufferten om man har ”strikt koll på allt”. Men livet händer – och det är ofta oväntade utgifter som ställer till det: trasig mobil, läkarbesök, eller att bilen behöver servas (och ja, jag vet, i Stockholm kan man ibland klara sig rätt okej utan bil, men i Skåne känns det annorlunda). En buffert på 5–10% av månadsinkomsten kan vara skillnaden mellan stress och lugn i slutet av månaden.
3. Budgeten är inte en straffångenskap
Det är lätt att bli superstrikt och känna sig låst. Men en budget ska inte kännas som ett tvångsbälte. Tillåt dig själv en liten “lyxfond” – kanske går det att lägga undan 200 kronor i månaden för att unna dig något utan dåligt samvete. Jag tycker ofta man tappar motivationen när budgeten bara känns som ett måste utan något roligt.
4. Revidera budgeten – allt förändras
Budgeten från januari kanske är värdelös i juli – du har fått en extra räkning här, en ny prenumeration där, eller bytt jobb. Det är lätt att glömma följa upp och justera sin budget, men det är där magin händer. Jag brukar kolla igenom min budget var tredje månad och ändra allt som känns inaktuellt. Det gör hela saken mycket mer hanterbar.
5. Var realistisk – inte perfekt
Jag är inte övertygad om att någon blir perfekt på första försöket. Speciellt om du jobbar deltid eller har oregelbundna inkomster – det är svårt att planera exakt då. Kanske blir det snedsteg, men försök se det som en läroprocess. Hade varit perfekt om man kunde sätta budget och bara följa den till punkt och pricka, men så är det sällan i verkligheten. Försök släppa lite på pressen.
Så vad kan du göra nu?
- Börja med att skriva ner alla dina utgifter under en vecka.
- Skapa en enkel budget där du inkluderar småutgifter och buffert.
- Se budgeten som ett levande dokument — uppdatera och justera ofta.
- Ge dig själv små ”beviljade” utgifter för att slippa dåligt samvete.
i vårt chattforum på jobbet snackade vi nyligen om just detta – vissa har full koll medan andra knappt orkar engagera sig. Men det viktigaste är att våga börja, och sen vara snäll mot sig själv på vägen. Det är ju trots allt din ekonomi och ditt liv – och budgeten ska hjälpa, inte leva ditt liv åt dig.
kanske du redan har egna budgettips? släng en kommentar, eller dela vidare om du känner någon som också vill få ordning på sin ekonomi!