Undvik de vanligaste misstagen som gör att du slösar pengar i onödan

På sistone har jag tänkt mycket på hur lätt det är att slösa pengar utan att riktigt märka det. Det är som små hål i plånboken som bara sipprar ut – och plötsligt är lönen nästan borta, fast du inte köpt något “stort”. Kanske känns det igen? Många av de vanligaste misstagen är faktiskt ganska enkla att undvika, om man bara vet vad man ska hålla utkik efter. Eller så är det bara jag som är petig…

1. Prenumerationer du glömt av

Jag har själv flera gånger fått påminnelser om abonnemang som jag ”glömt” att säga upp – gymkort, streamingtjänster eller appar som kostar skjortan i månaden. Missar du att kolla igenom dina kortutdrag kan du lätt betala för saker du inte ens använder. En snabb koll på kontoutdraget varje månad gör underverk.

2. Impulsinköp i matbutiken

Vi har alla varit där – ”Den här nyheten i chipsavdelningen ser god ut!” Men där på ICA Maxi eller Coop slinker det ner oplanerade saker i korgen som man inte riktigt behöver. Ett tips är att alltid göra en lista (och kanske t.o.m. äta innan du går och handlar), så sparar du inte bara pengar utan kanske också kalorier.

3. Slentrianinköp – ”bara för att”

Det här är svårt. I vårt svenssonliv blir det ibland så att vi fyller på garderoben eller köper prylar mest utav vana. Det hjälper inte att det finns bra budgetkedjor i våra svenska städer – ibland köper man något bara för att det är billigt, men det används aldrig. Innan du klickar ”köp”, fråga dig: kommer jag verkligen använda den här?

4. Dålig koll på elförbrukningen

I vårt klimat hemma i Sverige blir det ofta jättemycket elräkning på vintern. Men vad många glömmer är att energislöseri lätt kan minskas med några enkla knep: byta till LED-lampor, släcka ljuset i rum du inte är i, eller programmera termostaten bättre. Kollegan pratade om att han satte timer på sin vattenkokare – galet smart, tycker jag.

5. Att ignorera dina sparmöjligheter

Jag vet att sparande kan kännas tråkigt och avlägset, men det behöver inte vara svårt. Har du koll på alla bonusprogram, cashback-erbjudanden eller till och med statliga subventioner som finns? Många banker i Sverige, som Swedbank eller SEB, erbjuder smarta appar för att hålla koll på just detta.

Sammanfattning – så slipper du slöseri

  • Gå igenom dina prenumerationer varje månad
  • Handla med lista och planera dina inköp
  • Tänk efter innan du köper – använd jag-principen
  • Sänk elräkningen med små vardagsknep
  • Utnyttja spar- och bonusmöjligheter fullt ut

Det finns förstås ännu fler sätt att spara, men kanske räcker det här för att börja tänka annorlunda kring dina pengar. Jag ska i alla fall bli bättre på några av de här punkterna – även om det ibland känns som om man slåss mot något osynligt. Men okej, vi får se hur det går… om du har egna tips eller felsteg, dela gärna i kommentarerna!