Visste du att de flesta av oss gör hälsomisstagen helt omedvetet, trots att de kan påverka vår välmående mer än vi tror? Jag snackade med en kollega för några dagar sen – hon hade börjat springa mer men ignorerade en envis smärta i knät. Klassiker väl? Det är lite som att vi alla vet bättre, men ändå gör fel. Här är några vanliga fällor som jag tror många känner igen sig i, men sällan vågar säga högt.
1. Att tro att ”bara lite sömn” räcker
Det här är ju nästan en nationell sport i Sverige – sova för lite för att hinna med allt på listan. Jag har själv dragit på mig flera morgnar när klockan ringde, och tänkt att sex timmar är nog okej. men hjärnan och kroppen behöver faktiskt mer än så för att vara på topp. Sömnbrist påverkar immunförsvaret, humöret och förmågan att hantera stress – något min mamma alltid tjatade om, men man lyssnar ju inte alltid.
2. Överdrivet fokus på ”det rätta” kostvalet
Jag är inte säker på att någon äter helt perfekt jämt. Trots det känns det ibland som att många försöker äta ”rena” dieter som de läst om på Instagram, vilket lätt blir allra mest stressigt. Det är lätt att glömma att kroppen faktiskt behöver variation och att det viktigaste ofta är att inte tänka för mycket – särskilt när det gäller småsaker som en bit choklad eller en öl i helgen. Stressen kring maten kan bli värre än själva kostvalet, säger min vän som jobbar som dietist.
3. Att ignorera små signaler från kroppen
Vi snackade om det med min läkare på vårdcentralen häromveckan. Många lämnar bort eller skjuter upp att kolla upp symptom som ”inte är så farliga”. Små muskelsmärtor, konstig trötthet eller magbesvär – väldigt lätt att tänka ”det går över”. I värsta fall leder det till att man missar nåt viktigt. Samtidigt måste man ju inte bli hypokondriker. Ibland är det svårt att veta vad som är rimligt att kolla upp, men att lyssna på kroppen är ett bra första steg.
4. Träna på fel sätt – eller inte alls
Min granne började på gym nyligen och körde stenhårt från början – resultat: ont i rygg och knän efter några veckor. Det jag märkt är att många kör på för hårt för snabbt, eller så tränar de nästan aldrig. Balans är nyckeln, det har min gamla tränare alltid sagt. Oavsett om det är promenader i skogen, yoga hemma eller en snabb cykeltur – träning ska ju kännas bra och inte som en plåga.
Tips för att undvika fällorna
- Försök få minst 7-8 timmar sömn – även om det är svårt vissa dagar
- Ät varierat och tillåt dig att njuta av det du gillar ibland
- Var uppmärksam på kroppens signaler – små tecken kan ha stor betydelse
- Rör på dig regelbundet men utan att pressa kroppen för hårt
Jag vet inte, kanske är det inte så enkelt för alla – men att prata om dessa saker öppet skulle nog kunna hjälpa oss att må bättre i vardagen. Så, hur är det med dig – gör du någon av de här misstagen? Dela gärna dina erfarenheter nedan, eller tips på hur du fixat att komma ur en ond cirkel.
kort sagt, ta hand om dig – och glöm inte att ibland är det okej att bara ta det lugnt.