Att fixa saker hemma kan kännas som en enkel grej – men ganska ofta går det inte riktigt som planerat. Kanske har du redan råkat måla dig själv i hörnet, eller skrivit upp en lång inköpslista som du ändå glömt i affären. Jag har hört massor av historier från vänner och grannar, och samlat ihop de vanligaste misstagen folk gör när de försöker reparera hemma. Här får du några smarta tips, så slipper du göra om samma tabbar.
1. Planera innan du börjar
Det här låter kanske tråkigt, men tro mig, det är helt avgörande. När jag själv skulle fixa toaletten hemma (en sån där grej som man egentligen vill bli klar med snabbt) insåg jag att bristande förberedelser bara förlängde eländet. Köp rätt verktyg och material i förväg, läs på om hur det ska göras – och börja inte innan du har koll. En kollega i vårt område berättade att han monterade en köksfläkt utan att kolla instruktionerna, och fick bygga om allt efteråt.
2. Underskatta inte tid och tålamod
“Det här tar nog bara en eftermiddag” är nog den vanligaste felbedömningen. Jag vet folk som dragit igång med stort leende på läpparna, bara för att inse någon timme senare att jobbet är mycket mer komplicerat. Vill du undvika frustration – lägg på extra tid och var beredd att pauser behövs. Speciellt om du bor i en liten lägenhet i Stockholm där verktygsförvaring kan vara ett problem.
3. Köp kvalitet – men inte alltid det dyraste
Det är lätt att tänka att alltid köpa det billigaste är en dålig idé, men ibland går pris och kvalitet hand i hand. Mamma har alltid varnat mig för att ta det billigaste från närmaste byggvaruhus, men på andra sidan har jag också fått höra om folk som köpt verktyg för en förmögenhet – och ändå inte varit nöjda. Mitt tips: läs recensioner, fråga i lokala Facebookgrupper – “ByggfixarSthlm” till exempel – och välj det som passar ditt projekt och budget bäst.
4. Säkerheten kommer först
Det här känns nästan självklart, men ändå ser jag ofta folk slarva med skyddsutrustning. Handskar, skyddsglasögon eller rätt skor kan rädda dig från onödiga skador. Senast i veckan hörde jag om en granne som snubblade på en sladd och bröt foten. Så, även om du känner dig som en hemmafixarproffs – ta det lugnt och skydda dig.
5. När ska du ringa in proffsen?
Det här var svårt för mig att acceptera i början, men ibland måste man inse sina begränsningar. Eljobb, rörmokare eller större renoveringar kan snabbt bli dyra och farliga om man försöker sig på utan rätt kunskap. Min erfarenhet är att ett snabbt samtal till en lokal hantverkare i Göteborg eller Malmö ofta sparar både pengar och tid i längden. Och ärligt talat – ibland är det skönt att slippa stå med skruvmejseln när man hellre vill dricka kaffe.
Sammanfattning – så slipper du bli en hemmafixar – mardröm
- Planera noggrant och förbered innan du börjar
- Räkna med att jobbet tar längre tid än du tror
- Välj verktyg och material efter behov, inte bara pris
- Prioritera säkerheten – fast det kanske känns trist
- Våga be om hjälp när det behövs
Så, nästa gång du funderar på att fixa hemma – ta ett djupt andetag, tänk på de här punkterna och gör jobbet på dina egna villkor. Kanske missar du några saker ändå, men du har åtminstone en bra grund. Och om du vill, dela gärna dina egna hemmafixar-berättelser i kommentarerna – det är alltid kul att höra hur andra löser det!