Så undviker du vanliga misstag när du lagar mat – smarta tips för alla

Att laga mat kan kännas som en enkel sak – men tro mig, det finns mängder av små misstag som ofta förstör måltiden, även för de som tror sig vara rätt duktiga i köket. Förra veckan satt jag och pratade med en kollega som brände såsen för tredje gången den månaden… och det fick mig att fundera, varför händer det här hela tiden?

Oavsett om du är kock hemma i lägenheten på Söder eller lagar middag i stugan i Dalarna, så finns det några grundläggande fallgropar som nästan alla hamnar i, åtminstone någon gång. Här samlar jag några tips som jag själv kunnat använda för att slippa stress och oväntade missöden. Kanske hjälper det dig också?

1. Läs receptet – men inte slaviskt

Jag vet, det låter tråkigt – men många hoppar direkt till ingredienser eller bara sätter igång utan att förstå vad som krävs. Ofta handlar det inte om att följa receptet ord för ord utan om att få koll på timing och teknik. Fast ibland är det kul att leka lite själv också och anpassa efter vad man har hemma. Samtidigt, börja med att ta en minut innan och kolla hela processen, så slipper du stå som ett frågetecken mitt i allt.

2. Överhetta inte stekpannan

Det är lätt att tro på hettan – “ju högre desto bättre” – men nej. Stekpannor av bra kvalitet från exempelvis Skeppshult eller till och med en enkel Tefal blir farliga om du låter dem bli rykande heta innan oljan är i. Då bränner maten på ytan men är rå innanför. Det här lärde jag mig den hårda vägen, efter några brända biffar. Bra regel: värm pannan på medelvärme och ha tålamod.

3. Salt och kryddor – mindre är oftast mer i början

Jag har märkt att folk ofta saltar allt på en gång. Mamma brukade alltid säga att man kan alltid lägga till salt, men inte ta bort det – och hon hade rätt! Bästa tipset är att smaka av flera gånger under matlagningens gång. Speciellt när du gör grytor eller soppor och låter det stå och puttra. Krydda lite i början, mer på slutet.

4. Låt maten vila efter tillagning

Jag har sett grannar bråka om detta, men det är faktiskt viktigt. Stek till exempel köttet och låt det vila några minuter innan du skär i det. Då stannar juicen kvar i köttet och allt blir saftigare. För mig kändes det först som en onödig extra minut – men skillnaden är tydlig.

5. Var inte rädd för att fråga eller googla

Sist men inte minst: man behöver inte vara expert. Jag har ofta scrollat genom Hemköps forum eller kollat några Youtube-klipp när jag var osäker på nåt moment. I vårt chattforum på jobbet har vi en egen “matlagningstips”-tråd som alltid sparkar igång nya idéer. Om du fastnar, fråga en kompis eller slå upp en video – enkel och snabb lösning.

Så, nästa gång du tänker “äh, jag slänger ihop det bara” – tänk på de här små sakerna. Kanske sparar du tid, blir mindre stressad och maten smakar bättre. Vill du dela med dig av fler köksknep eller har du själv “matlagningskatastrofer” att skratta åt? Släng in en kommentar, alltid kul att höra!