Vet du att en vanlig svensk i snitt lägger flera tusen kronor i månaden bara på transport? Det gjorde jag också, tills jag började fundera lite mer på hur jag faktiskt reser. Det finns enkla knep som snabbt kan bättra på plånboken, utan att du behöver offra hela friheten. Okej, kanske inte exakt alla tips funkar för alla, men värt att testa, eller hur?
1. Rör på dig – cykeln är mer än en trend
På sistone har nästan hela min bekantskapskrets börjat trampa mera. och det är inte bara för hälsan. Cykel är oftast billigare än kollektivtrafik och absolut billigare än bilen, speciellt när bensinpriserna rusar som de gjort nu i vår. Visst, regnar det nonstop i Göteborg eller Stockholm kan det kännas lite jobbigt – men ett bra regnställ löser det mesta.
2. Köp periodkort och använd appar smart
Jag insåg för några månader sedan att jag bara kastade pengar på enkelbiljetter. Ett månadskort på SL, Västtrafik eller Skånetrafiken kan bli en riktig besparing om du pendlar regelbundet. Dessutom har appar som ResRobot blivit mina favoriter för att planera smarta rutter och hitta billigaste alternativ. Kollegan berättade att hen sparar flera hundralappar per månad på det!
3. Samåk när du kan – men välj rätt fora
Carpooling har blivit mer populärt här i Sverige, särskilt på pendlarsträckor som mellan Uppsala och Stockholm. Mina vänner i Uppsala tipsade om tjänster som GoMore och SnappCar, där du kan hitta både biltjänster och hyrbil till hyggliga priser. Bara tänk på att vara flexibel och dubbelkolla allt innan du kliver in, ibland kan det ändå kännas lite osäkert.
4. Jobba hemifrån – och spara dagligen
Det här är inget revolutionerande tips, men för mig har det varit en riktig game saver. Efter pandemin jobbar många av oss hemma åtminstone några dagar i veckan. Jag sparar både tid och pengar på att slippa kollektivtrafik eller bensin. Visst, det funkar inte för alla, men kanske något att prata med chefen om? Fast kanske du redan testat det, annars är det värt att fundera på.
5. Våga gå kortare sträckor
Jag vet, ibland är det lättare att bara ta bussen till affären 500 meter bort. Men faktiskt kan det vara värt att gå – eller springa lite. Sparar pengar, ger motion och minskar stress. min syster i Malmö kör “gång-challenger” internt med sina kompisar, och säger att det verkligen gör skillnad. Kanske en liten utmaning till dig med?
Slutord: Små förändringar räknas
Så, summan av allt är väl att det inte krävs någon extrem livsstilsförändring för att börja spara på transportkostnader. cykla, planera, samåk och tänk på varje resa. Visst, jag är inte helt övertygad om att alla tips funkar i alla städer eller situationer, men varför inte ge det ett försök? Kanske har du egna knep som funkar ännu bättre? Dela gärna i kommentarerna – jag är alltid nyfiken på vad andra testat.