Känns plånboken alltid tom? Här är enkla knep för att spara mer varje månad

Har du också lagt märke till att lönen försvinner snabbare än man hinner blinka? Jag vet, känslan av att stå där i slutet av månaden och undra – vart tog pengarna egentligen vägen? Det är som att budgeten har en läcka någonstans, men den är svår att hitta. Fast det finns faktiskt några enkla metoder som kan hjälpa dig att spara mer utan att du behöver leva på torr knäckebröd.

1. Små utgifter lägger sig snabbt – håll koll!

Det där med att inte köpa en kaffe varje dag för att ”det är bara några kronor” har jag hört tusen gånger. Men ibland känns det som att man gör det av gammal vana. Jag började skriva ner alla småköp i en anteckning i mobilen – även den där lilla chokladbiten vid kassan. Efter några veckor blev det solklart: dessa små saker sögs ihop till en hyfsad summa. Testa att göra det i en månad, du kan bli förvånad.

2. Förutbestäm en sparsumma – och behandla den som en räkning

En kollega berättade att hon varje månad automatiskt för över en liten summa till ett separat sparkonto, direkt när lönen kommer. Det gjorde att hon inte hade någon chans att spendera pengarna impulsivt. Kan låta trist, men det fungerar ju – om man är hård mot sig själv. Jag kör en variant där jag sparar “lönerester” också – ni vet, de sista hundralapparna i plånboken man annars bara rullar med.

3. Planera matinköpen – och sluta slänga

mamma brukade säga att en gång i veckan ska man handla med en plan – och hålla sig till den. Jag var aldrig så noga med det förrän jag började känna att jag slängde för mycket mat. Numera försöker jag göra en lista baserat på vad som faktiskt finns hemma, och har fått ner svinnet rätt mycket. Det gör också att man inte stressköper färdigmat eller tager-något-snabbt-vid-lunch.

4. Utnyttja second hand och lokala fynd

Vissa grejer behöver man inte köpa nya – kläder, böcker, möbler… I Stockholm finns det massor av bra loppisar och second hand-butiker som kan överraska med kvalitet och rimliga priser. Senast i veckan hittade jag en nästan ny vinterjacka för en femtedel av butikens nypris. Det känns inte bara ekonomiskt klokt – det är också ett litet miljökliv. Kollegan sade faktiskt att hon lyckas klä hela familjen second hand utan att det syns.

5. Håll koll på abonnemangen – vilka behöver du egentligen?

Det här är en gammal klassiker, men så ofta man pratar med folk så finns där abonnemang man knappt använder. spotify, gymmet som man glömde av, eller en app man betalade för men inte orkar använda. Jag själv har börjat kolla igenom och avslutar direkt allt som känns ”meh”. Det ger ofta några hundringar tillbaka i plånboken varje månad.

Summan av kardemumman? Det är små förändringar, inte massiva uppoffringar, som kan göra att månadslönen räcker längre. Kanske fungerar det för dig, kanske inte – men man kan ju alltid prova och se vad som fastnar. Har du egna spartips? Dela gärna i kommentarerna, det är ju skönt att inte känna sig ensam i det här!