På jobbet, hemma eller i fritiden – tiden är något vi alla försöker få lite mer av. Men hur kommer det sig att vissa personer alltid verkar ha koll, medan andra springer runt som yra höns? Jag har funderat på det länge och testat olika metoder. Och ja, det finns faktiskt några enkla knep som hjälper dig att planera dagen smartare, även när det känns som att tiden aldrig räcker till.
Varför planera alls? Kan man inte bara köra på?
Okej, kanske låter det tråkigt att styra varje minut. Men utan nån form av plan riskerar man att stressa över småsaker eller glömma viktiga grejer. Jag brukar tänka att planering är som en karta på en roadtrip – du kan ju visserligen åka utan, men risken att irra bort dig ökar. Och nej, jag menar inte att du ska skriva upp varje toabesök eller lunchpaus.
Så gör proffsen – tre vanor du kan sno rakt av
- 1. Prioritera rätt. En del jobbar enligt ”Eisenhower-metoden” – delar upp sina uppgifter i viktiga och brådskande. Min kompis på reklambyrån sa att det revolutionerade hur hon tänker kring sina jobbmail. Ta en femminutare på morgonen och välj ut tre saker som måste göras – resten kan vänta.
- 2. Blocka tid. I stället för att responsa på allt som piper i mobilen sätter de in ”jobb-block” i kalendern. Jag försökte det förra månaden – och wow, hur många avbrott sparade jag? Testa att stänga av mailnotiser och fokusera helt på en sak i 45 minuter.
- 3. Reflektera lite. Innan kvällen går de igenom vad som blev gjort och vad som kan skötas nästa dag. Det låter kanske överkurs men hjälper att slippa oro när man går hem från kontoret.
Verktyg som faktiskt hjälper (och några du kan glömma)
Alla snackar om appar och program, men ärligt – ibland blir det mer tid åt att uppdatera listan än att göra jobbet. Jag kör mest med Google Calendar och en gammal hederlig anteckningsbok. Kombon funkar för mig, men tycker också många i vårt chattrum gillar Trello för att hålla koll på projekt. En kollega tipsade om Pomodoro-tekniken (25 min jobb, 5 min paus). Den funkar ibland – om du inte fastnar i telefonen förstås.
Mina sista tips: glöm inte andas
Det hela handlar om små grejer och att hitta vad som funkar för dig. Planera med lite flexibilitet – annars blir det bara stress. Min mamma brukade säga: ”Det blir som det blir”. Och ja, fast jag kan ibland vara too much med att planera, så är det lite sant. Kanske är det okej att inte alltid vara 100%-planerad heller?
Så – hur ser din planeringsrutin ut? Kanske har du ett hemligt knep? Dela gärna i kommentarerna, vore kul att höra hur andra tänker kring tiden.