En småläckande kran kan vara otroligt irriterande och i slutändan öka din vattenräkning rejält. Men stannar du upp och tänker efter – är det verkligen nödvändigt att ringa en dyr rörmokare? På förra veckan fixade jag själv en droppande kran här hemma i Stockholm, och det gick smidigare än jag trodde. Här delar jag med mig av enkla steg för att du också ska kunna ta tag i problemet själv, utan att bli ruinerad eller behöva veta allt om VVS.
Varför läcker din kran?
Ofta är det inte hela blandaren som är trasig, utan en liten packning eller o-ring som har blivit sliten. Det kan också handla om kalkavlagringar som stoppar mekanismen från att sluta tätt, speciellt om du bor i ett område med hårt vatten – som många gör i Stockholms län. Ibland är det bara smuts inuti som gör att kranen droppar.
Vad behöver du ha hemma?
- En skruvmejsel (oftast Phillips)
- En justerbar skiftnyckel
- Nya packningar / o-ringar – finns billigt på Clas Ohlson (kolla deras VVS-avdelning)
- En liten hink eller handduk för att fånga upp vatten
Steg-för-steg: Så fixar du läckan
- Stäng av huvudvattnet. Låter självklart, men magkänslan säger att det ofta glöms bort. Kolla också att ingen annan kran är öppen i huset.
- Fäst och ta bort vredet. Demonterar du kranen för att komma åt packningen. Här gäller att vara försiktig – vissa vred sitter ordentligt fast efter år av användning.
- Inspektera packningen och o-ringen. Kolla om de är spruckna eller deformerade. Byt ut mot nya, annars kommer läckaget fortsätta.
- Rengör insidan från kalk och smuts. Lite vinäger kan hjälpa till att lösa upp kalkavlagringar här, speciellt om du ser vita beläggningar.
- Montera ihop allt igen. Skruva tillbaka vredet ordentligt, men dra inte för hårt – då riskerar du att skada komponenterna.
- Slå på vattnet och testa. Håller det tätt? Bra! Om inte – kolla steg 3 och 4 igen, ofta krävs det lite pill för att få rätt passform.
Tips från verkligheten
Jag minns att när jag skulle fixa vår kökskran hemma i Bromma, så hade jag först lite problem med verktygen – skruvarna satt hårt. Men med tålamod och några rakblad för att försiktigt få bort gammal packning gick det att lösa. Min granne sa att han brukar alltid ta en extra o-ring till hands, för det går åt ibland fler packningar än man tror.
Om du bor i områden med hårt vatten – som i Uppsala eller delar av Västra Götaland – så kan det vara värt att investera i ett kalkavhärdningsfilter. Det minskar slitaget och risken för läckor på sikt.
Varför inte ringa hantverkaren direkt?
Jag är inte emot proffs – ibland är det värt det, speciellt om det är en kran vi pratar om som sitter i badrummet där stopp kan bli värre än läckor. Men är det en enkel kökskran eller ett äldre badrum som bara hickar lite, så kan du spara flera tusenlappar genom att bara lösa det själv, med tålamod och rätt verktyg.
Det handlar inte om att alla ska bli VVS-experter — utan om att förstå att många småfix är möjliga på egen hand. Så du kan snacka med grannen, köpa det lilla paketet på Clas Ohlson och ta itu med det där droppet. Kanske blir det en liten rolig grej av det också. Eller så säger du bara att du provade, fast kanske ringer rörmokaren nästa gång 🙂
Har du själv testat? Berätta gärna i kommentarerna hur det gick, eller om du har några jaktmarker för smidiga VVS-delar här i Sverige. Kanske finns det något lokalt ställe som är extra prisvärt?
Så – nu vet du vad som krävs. Lycka till och hoppas droppandet blir en saga blott!