Vet du hur mycket mat som går rakt i soporna varje vecka? I min familj tog det nästan ett halvår att inse hur mycket vi faktiskt kastade – och det kändes lite som att slänga pengar i sjön. Men efter några små förändringar fungerar allt så mycket smidigare, och maten räcker längre. Här kommer några enkla tips som faktiskt funkar, även om du inte är en köksninja.
Planera maten – men utan stress
Det jag lärde mig är att en planering utan plan är meningslös. Vi började göra enkla matscheman för veckan – inget avancerat, bara grova idéer om vad som ska lagas och när. Går det åt fel håll? Inga problem, det behöver inte vara perfekt.
- Veckolista över middagar: Skriv ner 4-5 rätter, så blir det lättare att handla rätt.
- Shoppa med lista: Jag hade ofta i princip ”slumpmässig” shopping, vilket bara gjorde att vi hade mat som aldrig användes.
- Frys in matrester: Det är guld värt, särskilt för stressiga dagar.
Lär familjen att uppskatta rester
Det låter kanske trist, men rester behöver inte vara tråkiga. Min tjej säger ofta ”men det är ju gammal mat”, men vi har gjort det till en liten lek – att använda rester på nya sätt. Typ att göra wraps av överbliven kyckling eller blanda till en ny sallad.
- Rester som ny rätt: Med lite fantasi kommer man långt.
- Förvara rätt: Bäst att inte kasta rester i skåpet utan i tätalådor.
- Ha en “ät-upp-dag” i veckan: Vi brukar samlas och se vad som måste ätas innan det blir dåligt.
Kolla bäst före och lita på lukten
Det här är något jag tvekade på länge, men faktum är att bäst före-datum bara är en riktlinje. Det går ofta att lita på doften och utseendet istället, särskilt när det gäller mejeriprodukter eller grönsaker.
Min kompis från Göteborg berättade att de ofta gör “friskhets-test” innan de slänger något – och det sparar massor av onödigt svinn.
Tips för småbarnsfamiljer
Om du har småbarn känns det ibland som att maten försvinner i ett svart hål. Här är några knep som funkar hos oss:
- Mindre portioner: Låt barnen be om mer istället för att lägga jättemycket från början.
- Färgglada tallrikar: Det hjälper barnen att äta mer varierat och göra måltiden roligare.
- Involvera barnen i matlagningen: De äter ofta bättre när de själva har fått hjälpa till.
Det finns egentligen inga magiska formler – men att vara lite mer medveten och skapa nya vanor gör skillnad. Och visst, kanske gör du några misstag, men det hör till.
Vill du göra ett test? Börja planera nästa vecka’s middagar och se hur mycket mindre du slänger. Skriv gärna i kommentarerna hur det går – eller kanske har du egna tips att dela med dig av? Vi är ju alla i samma båt.
Så, nu är det upp till dig – kan du sluta slösa mat? Jag tror det går, men… vi får se. I alla fall slutar jag köpa så mycket bröd utan plan.