Undvik de vanligaste misstagen som sabbar din hälsa – gör så här istället

Du har säkert hört det förr: ”Ät hälsosamt, rör på dig, sov ordentligt”. Men ändå fastnar vi i vanor som egentligen gör mer skada än nytta. Jag har själv varit där – trodde jag gjorde rätt, men kroppen sa ifrån. Kanske är det samma för dig? Låt oss rota i de där vanliga fallgroparna, och vad du faktiskt kan göra istället.

1. Att jaga ”superfood” och glömma helheten

Vi svenskar älskar blåbär och chiafrön – och visst, de är bra. Men det betyder inte att du kan leva på dem och kalla det hälsosamt. För ofta handlar det inte om några magiska ingredienser, utan om balans. Min kollega från Göteborg snackade om att han började äta massa kokosolja – och gick upp i vikt istället.

Gör så här: Fokusera på att äta varierat, med mycket grönsaker, fullkorn och protein. Låt superfoods vara kanske en bonus, inte huvudsaken. Det är tråkigt, men så funkar kroppen.

2. Överskattar träning och underskattar återhämtning

Träning är bra, inga protester här. Men att köra platt fall flera dagar i veckan utan vila kan bara stressa kroppen. Jag har själv pressat mig för hårt under en period — sen klagade axeln hela tiden.

Gör så här: Prioritera sömn och vila lika mycket som träning. En extra sovmorgon kan göra mer för hälsan än en lång tung träning.

3. Stressa inte bort stressen

Stress är nog det största hälsoproblemet i Sverige just nu. Men att försöka bota stress med mer aktiviteter – typ ”mindfulness apps” och ännu ett möte om välmående – kan kännas som en ond cirkel.

Gör så här: Testa att verkligen pausa helt – skippa telefonen, gå en promenad i närmaste skogen (typ Tyresta eller Djurgården om du är i Stockholm) och andas. Jag vet, lättare sagt än gjort.

4. Alkohol – små mängder kan bli stora problem

Att ta några glas vin på fredagen känns som vardagslyx, men i längden kan det påverka sömnen och energin. Mamma brukade säga ”lite är bra”, men ibland blir det mer än planerat, särskilt på helger.

Gör så här: Håll koll på ditt intag under veckan – kanske satsa på alkoholfritt några dagar? Min vän i Malmö gjorde det och märkte skillnad på hur pigg han var på jobbet.

Så, var börjar man?

  • Skippa quick-fix och fokusera på hållbara vanor
  • Lyssna på kroppen – den säger mer än man tror
  • Inkludera vila som en lika viktig del av hälsa som träning eller mat
  • Gör små ändringar du kan hålla – hellre 10% bättre än 100% på en dag

Jag kan inte lova att allt ovan funkar för alla – och förmodligen handlar det lika mycket om tajming, livsstil och tur. Men det är värt att prova och justera, utan att göra allting perfekt.

Har du själv råkat ut för någon av de där fällorna? Hur kom du ur? Dela gärna med dig i kommentarerna eller tipsa en vän som behöver läsa det här.

i vilket fall, lycka till — och glöm inte att ibland är ”nästan rätt” tillräckligt.