Jag ska erkänna något – på sistone har jag slarvat rejält med att organisera hemma. det är så lätt att tro att bara för att man köpt snygga boxar eller planerat allt i en app så är problemen lösta, men nej. Har du någonsin känt att du slösar tid på att leta efter saker trots att du försöker hålla ordning? då är det stor chans att du gör just det här vanliga misstaget.
Misstaget som sabbar din ordning
problemet är ofta att vi fokuserar för mycket på hur sakerna ser ut när de är organiserade – snygga etiketter, färgkoordinerade lådor och placeringar efter estetik. Men själva systemet? det lämnas ofta åt slumpen.
Jag minns för några månader sen när jag försökte organisera mina köksskåp med fina burkar och lådor. allt blev superläckert, men varje gång jag skulle hitta kryddorna blev det kaos igen. Varför? För att jag inte tänkte på hur ofta jag faktiskt använder sakerna och vad som borde vara lättast att nå. Så ja, det räcker inte med att allt ska ”se bra ut”.
Så fixar du det – principen om användningsfrekvens
- Sortera efter hur ofta du använder sakerna. Det som används dagligen bör vara lättillgängligt, helst i ögonhöjd eller nära dig.
- Mindre vanliga saker kan få bo längre bort. Det här gör att ytorna för det dagliga blir mer organiserade och mindre röriga.
- Skapa tydliga kategorier efter funktion och användning. Till exempel ”kaffegrejer”, ”bakning”, ”snabbtillgång” – vad som nu passar dig.
- Testa och justera. Jag gjorde en ny låda för mina mest använda vinterkläder – men insåg att jag tog fram min mössa mer på sommaren vid cykelturer. Så jo, systemet måste leva med dig, inte bara skapas en gång för alla.
En enkel metod från mitt grannskap
Min granne, som är proffs på att organisera förråd, brukar använda en rutin jag gillar:
- Rensa först – släng eller ge bort det du inte behöver.
- Dela in i tre zoner: ”dagligt”, ”periodiskt” och ”sällan”.
- Markera lådor eller hyllor med tydliga, gärna handskrivna etiketter (det känns mindre stelt).
- Gör en snabb check varannan månad, för.. saker förändras ju hela tiden.
Det är inte raketvetenskap, men det funkar – och det är inte så överväldigande som att göra allt perfekt direkt.
Ps. Tänk på detta när du shoppar organiseringstillbehör
Det kan vara frestande att köpa allt från populära varuhus som Clas Ohlson eller IKEA när man drar igång, men de bästa förvaringslösningarna är ofta de som passar exakt dina behov. En liten korg från loppis kan vara bättre än dyra lösningar, om det gör ditt flow smidigare.
slutligen, kom ihåg att organiserande är en process, inte en engångsgrej. älskar du att testa nya metoder? kör på. är du som jag och föredrar enkla lösningar? det är okej det med.
Har du något eget tricks som funkar för dig? dela gärna i kommentarerna – vi kanske kan lösa det här ihop, eller åtminstone undvika de vanligaste fallgroparna.