Visste du att de flesta betalar fullpris för biljetter helt i onödan? Jag menar, det finns massor av knep för att slippa tömma plånboken – och det gäller både för konserter, bio eller tågresor i Sverige. Jag har testat några av dem, och även om det ibland krånglar lite, så är det verkligen värt det. Så här gör du för att få tag på billigare biljetter – utan att behöva vara någon inbiten jägare.
1. Boka i tid – men inte för tidigt
Det här låter kanske självklart, men ändå glömmer många bort det. Produkter som biljetter har ofta ett “sweet spot” när priset är som lägst. För tågresor i Sverige, till exempel SJ, brukar de billigaste biljetterna släppas ungefär 3 månader innan avgång – ibland finns det kampanjer och erbjudanden omkring den tiden.
Konsertbiljetter däremot kan bli billigare precis innan evenemanget, särskilt om det är en arenakonsert som inte är helt utsåld. Fast det där är lite riskabelt – vill du inte chansa kan du heller hålla utkik efter förköpskampanjer.
2. Använd appar och nyhetsbrev
- Appar som Tickster, Eventim eller Billetto ger snabb koll på kommande event och särskilda erbjudanden.
- Nyhetsbrev från lokala arenor eller biografer (som Filmstaden) ger ofta rabattkoder eller tidig tillgång till biljetter.
- Facebook-grupper och event på sociala medier kan också vara guldgruvor för sista minuten-erbjudanden eller andrahandsbiljetter.
Min granne pratade om hur han sparade hundringar bara genom att prenumerera på SF Bio’s nyhetsbrev – han kanske hade tur, men det skadar ju inte att testa.
3. Var flexibel med datum och tid
Det här kan verkligen spara pengar. Tisdagar och onsdagar är typiskt sett billigare dagar för både biobiljetter och tåg. Även sena kvällsföreställningar eller tidiga morgonavgångar kan vara billigare. Det gäller bara att du orkar med tiden.
Många biljettsajter låter dig jämföra priser över flera datum samtidigt – använd det! Jag har själv bokat billigare resor genom att ändra datum med en dag eller två, och det gjorde skillnad.
4. Kolla andrahandsmarknaden – men akta dig!
Blocket, Facebook Marketplace och Tradera är populära för andrahandsbiljetter, och ibland kan du fynda – men var försiktig så du inte råkar köpa förfalskade biljetter eller dyra andrahandspriser som är orimliga.
En kollega berättade att han köpte från bekanta eller via officiella andrahandsplattformar (som Lisebergs officiella site när det gäller nöjesparker), vilket gör att risken minskar.
5. Utnyttja medlemskap och rabatter
Student, pensionär, eller kanske medlem i någon fackförening? Ofta finns rabatter – ibland helt dolda – som du kan glömma bort att utnyttja. SJ, vissa biografer och arenor har särskilda priser just för dessa grupper.
Plus, vissa banker och kreditkort ger också bonuspoäng eller rabatter – kolla vad du har, det kan snåla ner kostnaden mer än du tror.
Så, vad väntar du på?
Att fixa billigare biljetter kräver lite tid och tålamod, det ska jag inte förneka. Men om du börjar med de här tipsen har du en bra chans att skära ner kostnaderna rejält nästa gång du ska iväg eller på konsert. Kanske funkar det för dig lika bra som för mig (fast kan förstås vara lite tur också…).
Har du egna tips? Dela gärna i kommentarerna – alltid kul att höra vad som funkar i verkligheten!