Så fixar du sprickor i väggen enkelt – experternas smarta tips!

Sprickor i väggen – vem har inte upptäckt en eller två hemma? De kan dyka upp helt plötsligt och skapa den där smått irriterande känslan av att något är ”inte riktigt rätt”. Jag minns för några månader sedan när jag fick en spricka i sovrummet, och det kändes nästan som att hela väggen ville tala om något. Men att laga sprickor behöver verkligen inte vara något svårt eller dyrt. Här delar jag några tips som funkar, enligt experterna och min egen klantighet.

Varför uppstår sprickor egentligen?

Allt från husets naturliga rörelser till fukt och temperaturförändringar kan ge sprickor. I Sverige, med vårt skiftande klimat, är det nästan väntat att hitta små sprickor efter ett tag. Min pappa brukade säga att gamla hus är som oss – ibland kräver de lite vård och omtanke.

Speciellt om du bor i ett äldre bostadsområde som t.ex. Södermalm eller Gamla Stan, är det vanligt att se nuances av sprickor. Men även nybyggda hus kan drabbas när konstruktionen sätter sig.

Enkla steg för att fixa sprickan själv

  1. Rengör området – damm och smuts måste bort för att lagningen ska fästa ordentligt. En mjuk borste eller en dammsugare funkar fint.
  2. Öppna sprickan lite – med en spackel eller kniv, för att få bort löst material och förbereda för spacklet. Det ger också bättre vidhäftning.
  3. Spackla – välj rätt spackel, helst ett som är anpassat för väggar inomhus. Använd en bred spackel och fyll sprickan noga.
  4. Slipa försiktigt – när spacklet torkat, slipar du ytan slät. Var försiktig så du inte slipar för mycket och skadar väggen.
  5. Måla om – för att allt ska smälta in snyggt. Om du är som jag och ofta missar nyansskillnader kan en extra färgklick spara dig från att sprickan syns igen.

Vilket material ska man välja?

När jag googlade runt för att hitta rätt spackel, blev jag helt förvirrad. Men experterna jag pratade med rekommenderar att använda ett flexibelt spackel för större eller djupare sprickor, eftersom det rör sig lite med väggen. För mindre, ytliga sprickor är vanligt gips- eller väggspackel helt okej.

Tips från min kollega i byggbranschen: köp lite bra tejp för sprickor som ett första skydd om sprickan är tjock och riskerar att bli större innan du går på spacklet. Det fixar du enkelt på exempelvis Bauhaus eller Hornbach här i Stockholm.

Hur vet man om sprickan är allvarlig?

Om sprickan är bredare än 3 mm eller om den fortsätter växa kan det vara tecken på större problem. Kanske sättningar i grunden eller fuktproblem. I sådana fall är det bättre att kontakta en besiktningsman än att försöka fixa själv – även om det frestar att göra allt själv, som jag också har gjort.

Det är också bra att kolla om sprickan går genom flera våningar, då kan det indikera strukturproblem.

Extra tricks från svenskar som kan

  • Tvätta väggen med lite mild såplösning först för bättre vidhäftning.
  • Använd ljus för att se sprickans djup – en liten ficklampa mot väggen avslöjar mycket.
  • Fuktmätare kan vara ovärderligt i fuktskador – låna eller köp en billig variant.

Sen finns det ju alltid lösningar som sprayfärgsmönster eller tapeter som döljer sprickor. Men det känns inte lika tillfredsställande som att faktiskt laga, om du frågar mig.

Så, nästa gång du ser en spricka i väggen – stressa inte upp dig. Det går att fixa! Börja småskaligt, ta det lugnt och känn hur huset blir lite tryggare igen. Kanske du har egna knep? Dela gärna i kommentarerna, eller spara artikeln tills du behöver den.

korrets sagt, sprickor är inget monster – bara små jobbigheter som går att ordna.