På sistone har jag börjat tänka mer på små saker som faktiskt påverkar hur jag mår – mer än stora förändringar eller dieter. Det är lite konstigt, för ofta tror vi att träning eller att äta rätt är det enda som spelar roll. Men vet du vad? Det finns några oväntade, enkla vanor som kan ge ett lyft redan idag. Jag testade dem själv, och även om kanske inte allt funkar för alla, så kändes det ändå lite bättre.
1. Andas rätt – mer än bara syre
Alla vet hur viktigt det är att andas, men få tänker på *hur* vi andas. För några månader sen läste jag om “box breathing” som militärer och yogisar använder – 4 sekunder in, 4 sekunder håll och 4 sekunder ut. Det lugnar nervsystemet och hjälper till att minska stress. Prova nästa gång du känner dig rastlös, det ger en slags inre paus. Kanske lite awkward i början, men det funkar.
2. Ta extrapausen utomhus
Många sitter fast vid skrivbord hela dagarna – och det märks på humöret. Min granne på Södermalm brukar gå en tio minuters promenad vid lunch, oavsett väder. Att komma bort från skärmarna och få frisk luft boostar kreativiteten och energin. Dessutom vet forskningen att bara 20 minuter i naturen kan sänka blodtrycket. Så, gör en paus och gå ut — du kommer tacka dig själv.
3. Digital detox – fast bara lite
Vi är alla fast i scrollandet och meddelandeflödet. En klok kollega berättade att hen alltid släcker telefonen en timme innan läggdags. Det gör hjärnan mer förberedd på sömn och minskar stress. Jag testade – och även om jag ibland smygtittar, så märkte jag att sömnen blev bättre. Kanske inte för dig, men värt att försöka.
4. Magnet- och blåbärsglasögon
Det är lite ovanligt, men det finns glasögon med speciella filter som minskar blått ljus från skärmar. Jag köpte ett par på apoteket här i Göteborg, mest på skoj. Det visade sig att jag inte fick lika trötta ögon när jag jobbade sent. Plus, vissa säger att det hjälper med huvudvärk. Kanske inte en mirakelkur, men en smart grej för skärmjobbare.
5. Lyssna på kroppens signaler – inte bara hjärnan
Ibland går vi på autopilot: “ät nu, fast jag är inte hungrig” eller “träna fast jag är trött”. Jag försöker bli bättre på att känna efter vad kroppen faktiskt behöver. En kompis från Umeå tipsade om att skriva ner små signaler under dagen – t.ex. “känner mig stel”, “ond rygg”. Det hjälper att förebygga och förbättra hälsan långsiktigt. Kul va?
Så, hur många av de här tipsen känns nya för dig? Kanske nån idé är värd att testa redan idag — om inte annat för att bryta vanorna lite. Och om du har egna små knep som hjälpt dig, dela gärna i kommentarerna. i vår digitala DJUNGEL av hälsoråd kan det vara skönt med något mer jordnära.
i alla fall, hoppas du hittar något som funkar – eller som sagt, kanske bara en tanke att ta med dig…